woensdag 9 mei 2012

Vandaag

Is de dag van Europa


1862  Opel wordt opgericht door Adam Opel, die zich toelegde op de productie van naaimachines en later fietsen vervolgens koelkasten, en compressoren. Pas in 1899, bij de overname door GM, vier jaar na de dood van de naamgever en oprichter van het bedrijf, verscheen de eerste  Opel auto op de markt. Adam Opel werd geboren op 9 mei 1837.

http://www.isgeschiedenis.nl/jarig/9-mei-jarig-adam-opel/
1926  De Amerikaanse ontdekkingsreizigers Richard Byrd en Floyd Bennet vliegen als eersten over de Noordpool. Ze vertrekken vanaf Spitsbergen en vliegen in 15 uur heen en weer terug in hun eenmotorige Fokker. Later onderzoek aan de hand van hun logboeken trekt hun claims in twijfel.


1949  Prins Rainier III Vold z'n vader op als leider van Monaco. Prins Rainier Louis Henri Maxence Bertrand werd geboren op 31 mei 1923 in Monaco. Hij is de zoon van Charlotte de Grimaldi, die huwde met Pierre de Polignac, lid van een oud Frans adellijk geslacht. Deze Charlotte was de geëchte dochter uit de relatie van Lodewijk II van Grimaldi met Juliette Louvet. Zijn komaf is dus niet geheel langs de gebruikelijke lijnen verlopen; langs lijnen, die toch ook bij koninklijke geslachten doorgaans wel gebruikelijk zijn.

1955  West-Duitsland treedt toe tot de NAVO

1957 Paul-Henri Spaak wordt secretaris-generaal van de NAVO.


1959  Het Engelse muziekmagazine Melody Maker introduceert voor het eerst de Juke Box Top 20. De lijst is samengesteld door alle gegevens van ruim 200 Juxeboxen in Engeland bij elkaar op te tellen.


1959  Brian Epstein heeft een ontmoeting gehad met EMI producer George Martin. Martin ondertekende de Beatles tot demo's op te nemen op 4 juni 1962. Het was hun eerste platencontract

1963 Major Lance neemt Curtis Mayfield's The Monkey Time op

1963  The Rolling Stones tekenen hun eerste platencontract bij Decca Records. De volgende dag neemt de groep, in de Olympic Studio, hun eerste single op. Het nummer, een cover van de oude Chuck Berry hit Come On, wordt gekozen door Andrew Loog Oldham, die een week eerder het management van de groep op zich heeft genomen. De groep blijft bij Decca Records tot hun contract in de zomer van 1970 afloopt. Ze verlengen de overeenkomst daarna niet meer en richten hun eigen label op.

1966  Radio Scotland heeft een tijdje haar schip, de mv COMET, verankert voor de kust van Noord-Ierland en uitgezonden als Radio Scotland and Ireland. Omdat de ontvangst in Schotland echter niet goed meer was besloot men om terug te keren naar de Schotse kust. Vanaf vandaag hebben de Schotten hun eigen zeezender terug.

1967   Muhammad Ali werdt aangeklaagd voor het weigeren van te worden ingewijd in het Amerikaanse leger.

1967  Zangeres (I Wanna Be Loved, I Can Dream Kan ik niet?, Rum en Coca-Cola, Shoo-Shoo-Baby, Ferryboat Serenade, Bei Mir Bist Du Schoen), Laverne Andrews van de Andrews Sisters overleden aan kanker op de leeftijd van 55 jaar.

1970   De Canadese groep The Guess Who op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met American Woman**. Voor The Guess Who is het nummer hun doorbraak in America. In de negentiger jaren is het nummer veel gebruikt in commercials, oa in voor Tommy Hilfiger, Castrol Motor Oil en Nike. Lenny Kravitz heeft American Woman gecoverd in 19991973  Mick Jagger schenkt een bedrag van 150.000 dollar aan de slachtoffers van een aardbeving in Nicaragua van 23 December 1972. Daarnaast gaat er nog eens 350.000 dollar naar gedupeerden. Dit geld is de opbrengst van een benefietconcert van The Rolling Stones op 18 Januari 1973 in Los Angeles. Mick Jagger is erg betrokken bij deze natuurramp, omdat zijn vrouw Bianca uit Nicaragua komt.

1974  De Nederlandse Minister Harry Van Doorn van CRM (Cultuur, Recreatie en Maatschappij) kondigt vandaag aan dat na 1 juli zal worden opgetreden tegen de zeezenders. Voor die datum wil hij ook een beslissing nemen over de aanvraag van de VOO, de Veronica Omroep Organisatie, om als C-omroep te kunnen blijven bestaan binnen het publieke omroepbestel. De dienst Omroepbijdragen stelt op dit moment een onderzoek in naar het aantal wettelijke leden van de VOO, die daarna zijn definitieve oordeel zal geven over de aanvraag als C-omroep. Ik was nr 623

1978 In een geparkeerde auto wordt het lichaam gevonden van de Italiaanse politicus Aldo Moro. Hij was 55 dagen eerder ontvoerd door de Brigate Rosse waarbij vijf lijfwachten om het leven kwamen.

1976  De Steve Miller Band neemt Take The Money And Run op.

1977 Olivia Newton-John maakte haar debuut in New York met een concert in de Metropolitan Opera House.

1981  komt Stars On Longplay het album van Stars On 45 binnen in de albumlijst van Billboard. Stars On Longplay staat uiteindelijk 24 weken genoteerd, en komt tot de negende plaats. Op Stars On Longplay staan medleys met nummers van ondermeer The Beatles, Danny & The Juniors, The Newbeats, The Archies en Lipps Inc. Stars On 45 is een project van Willem van Kooten, Jaap Eggermont en Martin Duiser. Bas Muys imiteert de stem van John Lennon. Hans Vermeulen doet George Harrison na. Okkie Huysdens is te horen als Paul McCartney. Ook Albert West en Jody Pijper werken mee aan Stars On 45

1987  Omdat Sandra Kim in 1986 voor Belgie het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen met J'aime La Vie  ,Le JB wordt de 32e editievanuit het eeuwfeestpaleis in Brussel uitgezonden. De presentatie is in handen van Viktor Lazlo. Voor de tweede keer wordt door Johnny Logan met het nummer Hold Me Now voor Ierland de finale gewonnen. Eerder is Johnny Logan met het nummer What's Another Year in 1980 ook al de winnaar. West-Duitsland wordt tweede met Lass Die Sonne In Dein Herz door de groep Wind. Nederland wordt vijfde met Rechtop In De Wind, geschreven door Peter Koelewijn en gezongen door Marga Bult, die zich tijdens dit internationaal uitgezonden programma voor de gelegenheid Marcha oemt. Belgie eindigt op de elfde plaats met Soldiers Of Love, gezongen door Lilian Saint Pierre.

1987  Release Jan Hammer met het instrumentale Crockett's Theme**, afkomstig uit de populaire TV serie Miami Vice, op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. In 1984 krijgt, de uit Tsechoslowakije afkomstige, Jan Hammer opdracht om de muziek te maken bij een nieuwe politie serie. De makers willen echter dat Jan Hammer pop-achtige muziek maakt in plaats van de gebruikelijke achtergrond muziek. Een van de eerste nummers die Hammer maakt is het thema voor de serie. In Januari staat Miami Vice Theme, zoals het nummer toepasselijk heet op nummer 23 in de Top 40. Anderhalf jaar later bereikt Crockett's Theme de hoogste plaats. Op de B-kant van de single staat Miami Vice New York Theme.

1990   Na verlengingen verliest Anderlecht in Göteborg de finale van de Europese Beker voor bekerhouders met 2-0 van het Italiaanse Sampdoria Genua.

1993  Dire Straits ***  frontman Mark Knopfler kreeg een ere-doctoraat muziek van de universiteit van Newcastle upon Tyne, Engeland

1994 Nelson Mandela wordt beëdigd als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Top Nr1
1959  Dave "BABY" Cortez The Happy Organ***
1964  Louis Armstrong's Hello, Dolly
1981  Bucks Fizz  Making your Mind Up
1987  Caroline Loeb C'est La Oute**
1992  Mr.big To Be with You
1993  Haddaway What Is Love **
1997  Ricky Martin Maria [Un,Dos,Tres]
1998  Ricky Martin La Copa De La Vida

*=Faforiet ***=Supper [ Voor mij Toch ]

Ukkel

1926  Laagste minimumtemperatuur -1,3 °C
1976  Hoogste maximumtemperatuur 28,7 °C

Ziezo Thats all Folks      Enjoy The Music

Geen opmerkingen: